2007-11-25 14:28:28

Túrógombóc

Rendszeresen főzök túrógombócot, nekem évek óta az alábbi recept vált be, csodálkozom is, hogy még nem publikáltam eddig.

50 dkg túrót 2 db nagy, előre felvert tojással elkevertem krupmlinyomó segítségével. 13 dkg búzadarával, egy evőkanál porcukorral, csapott mokkáskanál sóval összedolgoztam és egy órára a hűtőbe tettem. Közben 1 nagy evőkanál vajon 4 evőkanál zsemlemorzsát megpirítok szép halványbarnára, ebbe szedem majd a még nedves, megfőtt gombócokat.

Forró, sós vízben főzöm meg a nedves kézzel készített, hűtőhideg gombócokat. Kicsit érdemes megkavarni óvatosan a vízben őket, mert képesek leragadni az edény aljára, márpedig amint megfőttek a gombócok, egyből följönnek a víz tetejére és egy szűrőkanál segítségével könnyen lehalászhatóak.

Megforgatom a pirított zsemlemorzsában, tejföllel, porcukorral tálalom.

Alkatrészek:

50 dkg túró
2 db nagy tojás
13 dkg búzadara
1 evőkanál porcukor a tésztába
1 mokkáskanál só a tésztába
1 teáskanál só a főzővízbe

bőven porcukor a tálaláshoz, mindenki édesen szereti
tejföl (1/2 liter)

Estére is bőven maradt a gombócokból, szigorúan 6 után nyilván megéheztem, bedobtam a mikróba 4 gombócot és csöndesen elfogyasztottam. Látva ezt Mr. Tökéletlen, követte példámat.
- Szerintem jobb, mint amikor elkészült - buzdítottam, hogy egyen ő is belőle.
Kicsit később, két gombóc elfogyasztása után odaült mellém a kanapéról az asztalhoz, és kissé szomorú hangon azt mondta, szerinte nem olyan finom, neki frissen jobban ízlett.
Homlokráncolva néztem rá és a tányérjára, amin az eltelt időhöz képest túl sok gombóc volt, az ő mohósága alapján már rég meg kellett volna ennie az összeset. Megérintettem a mutatóujjammal az egyik gombócot, miközben megkérdeztem tőle - Megmelegítetted? - Nem mondtad! - vágott szenvedő arcot.

Hogy nekem mi nehéz dolgom van vele!

20 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- yoda

1

yoda
2007-11-25 15:41:28


Jómagam is szoktam készíteni, de én óvatosabban bánnék a búzadarával, egy-két evőkanálnál többet nem ajánlanék. A sok gríztől kissé gumilabdává válhat. A túrógombóc akkor finom, ha, még nem esik szét, de nem is kemény

- Tökéletlen

2

Tökéletlen
2007-11-28 16:08:47

Ez talán az átlagosnál keményebb, valóban nem olyan pihepuha, mint egyes éttermekben, viszont nem fő szét és bármikor sikert arat.

- Tökéletlen

3

Tökéletlen
2007-11-28 16:10:35

Mostanáig ez volt a napló rövid leírása:

"Egyszemélyes háztartásom nélkülözi a gyümölcsjoghurtot, a müzlit és a meterséges édesítőszereket. Éléskamrámban roskadoznak a nyár ízei, fagyasztómban megdermednek be nem fejezett mozdulatok, melyek mint jégszobrok bíztatnak folytatásra. Kenyér ritkán van a tányéromon, mégsem éhezem. Hogyan? Magamat is meglepő találékonysággal. Ha hozzám jössz vendégségbe, akár választhatsz is, mi az, ami elnyerte tetszésedet."

Akkor ideje megváltoztatni.

- Félmosoly

4

Félmosoly
2007-11-28 16:12:51

én nemrég talátam egy receptet, szinte azonnal ki is próbáltam, nálunk bevált, mert idáig a túrógombócaim nem voltak éppen tökéletesek :)
szóval:
főzni kell 1 liter tejből jó sűrű tejbegrízt, úgy hogy formázható legyen, majd tűzről levéve belekeverni a fél kiló túrót, és mikor kihült annyira a massza, hogy formázható, akkor piritott zsemlemorzsába kell forgatni.
amiért én ezt nagyon megszerettem, az az, hogy ha berakom a hűtőbe, akkor másnap sem keményedik meg a gombóc.

- Vágó Daniella

5

Vágó Daniella
2007-11-28 16:16:09

Én csak hétvégén főzök. A recept jól hangzik, egyszer majd így is kipróbálom.

- Tökéletlen

6

Tökéletlen
2007-11-28 18:48:48

Nem gondoltam, hogy a túrógombóc így megosztja a világot.

- Félmosoly

7

Félmosoly
2007-11-28 18:56:10

szerintem nem osztja meg. én csak azért írtam le a saját verziómat, mert én valamiért képtelen vagyok normális és ehető gombócot gyártani hagyományosan, így alternatívát kellett találnom, hisz a túrógombócot nagyon szereti a pocakom :)))

- Tökéletlen

8

Tökéletlen
2007-11-28 19:07:03

Nekem tetszik az ötleted. Gondolom a titka a friss túróban rejlik, hiszen te nem főzöd meg.

- Félmosoly

9

Félmosoly
2007-11-28 19:11:41

nem tudom, de a barátnőm, aki a 4 gyereke mellett tuti szakács, ő viszont simán elrontotta az én verziómat, neki csak a hagyományos sikerül :)
végül is a legfontosabb az, hogy ÉLJEN A TÚRÓGOMBÓC! :))))
és a receptedet mindenféleképpen kipróbálom, hátha most.....:)

- Tökéletlen

10

Tökéletlen
2007-11-29 10:43:09

Majd mondd el, hogyan sikerült. Remélem semmilyen fontos titkos információt nem hagytam ki a receptből.

- Szivola

11

Szivola
2007-11-29 10:46:17

én is a puhább verziót preferálom, mint yoda, de hát ez tényleg ízlés kérdése.

- Tökéletlen

12

Tökéletlen
2008-02-04 10:21:19

Tegnap csak 4 evőkanál búzadarát tettem bele, így kicsit puhább lett, mégsem főtt szét.

- Alfeődi betyaar

13

Alfeődi betyaar
2008-02-04 12:29:56

most dermed a hűtőben
(A keménygombóc híve vagyok, de a gyermekeim nem.)
első gombócám kitűnő lett
második: közepes
harmadik jó..
és azóta
a romlás növekedésének mértéke csökkenő tendenciát mutat gyurcsányul fogalmazva

Már főtt is széjjel..

- Tökéletlen

14

Tökéletlen
2008-02-04 12:37:44

Ami szétfőtt, szedd jénaira, szórd meg pirított zsemlemorzsával, tejfölözd és porcukrozd és picit süsd át forró sütőben.

Ilyen egyszerű :-)

- Fully

15

Fully
2008-02-06 08:26:25

Hát igen, mindenki másképp csinálja:D
Szeretjük a túrógombócot:)én is szoktam készíteni

- Political Incorrect

16

Political Incorrect
2008-02-08 02:09:31

#14 Azt tettem! :) (..pont, széjjelfőtt, mint álatt.. és rádübörögtem, mi a baj.. ugyanis házi(= valódi, 4,2%-os)tejből készítem a túrót, ha egy napig csurgatom, akkor se szikkad úgy ki, mint a bolti természetazonos.. vagyis picit növelni kell a gríz-arányt)

- cica

17

cica
2008-09-20 10:30:50

Tényleg csak 2 kanál darát szabad beletenni és tutira puha!

- sosehidd

18

sosehidd
2008-12-30 15:55:32

Teljesen másképp készítettem idáig a túrógombocót, egyszerűen összekevertem 1/2kg túrót 8 evőkanál darával, 4 evőkanál liszttel és két darab egész tojással majd forrásban lévő vízben kifőztem. A gyerekek imádták, bár elég prosztó kemény lett szerintem.
Hallottam valahol, hogy az "igazi" túrógombóc légies, könnyű, ami a felvert tojásfehérjének köszönhető. Megpróbáltam, szétfőtt takony lett, de a kölykök hősiesen megették, jó sok cukros tejföllel.
Most a te recepted szerint készítettem el, a gyerekek nem győzték dicsérni, és kifejezték határozott kérésüket, hogy ettől kezdve, ha nem esik nehezemre így főzzem.
Ezúton is köszönöm a receptet!

- netasz

19

netasz
2009-05-22 12:35:00

Én 1 pohár búzadarát,4 tojást, 50dg túrót, kevés sót összegyúrok,és 4 órát pihentetem. ezután főzöm ki a szokásos módon, és teszem pirított zsemlemorzsára.. Mondjuk ez sem a legpuhább gombóc, de nem kemény azért még.. csak ennyit szerettem volna :) azért majd kipróbálom a ti receptjeiteket is :)

- gyászputyiny

20

gyászputyiny
2010-01-29 12:20:36

Bocsi,hogy ennyi idő után beleszólok,szeretem az összes változatát a túrógombócnak keményet félkeményet puhát,viszont egyszer próbáljatok ki valamit ha szeretnétek valami isteni finomat!
Kifőzés után nem kell zsemlemorzsa se édes tejfől,egyszerűen simán szórjátok meg Nesquik kakaó porral még mikor jó forró,ráolvad és annál finomabb nincs!!!
Készítettem már hozzá vanília sodót is úgy is nagyon finom,de a kakaóporos üt mindent!! :) Gyerekeiteknek tuti minden héten meg kell majd csinálni ezt a verziót!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog rövid leírása

Elméleti elképzeléseimet a háztartástanról élesben kell ellenőriznem. Ennek egy apró szegmense a 20 nm-es konyhám, és nem ér véget a hálószoba ajtónál (sőt).

Azért ide mégiscsak az ízes leírások kerülnek a szerelmes szavak helyett.

Rólam

Tökéletesen szerelmes vagyok.

Blogroll

Archívum

Kedvenc szerzők

Blogom címkéi



http://rss.konyhaajto.blogter.hu/
33Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet