2007-11-11 13:02:17

Párolt lilakáposzta

Lila és finom és nem cékla, ami nem finom egyáltalán, sőt. Kellemes kísérője a kifejezetten komoly energiabevitelt jelentő zsírban sült húsoknak, vízi szárnyasoknak.

Egy fej káposzta (kb 1 kg) külső leveleit leszedtem, ketté vágtam és a beékelődött torzsáját kivágtam. (Éhes, láb alatt lévő gyerekeknek kitűnő nasi, csak kellő marketinggel kell bevezetni, hogy ez mekkora királyság, micsoda kuriózum, és nem szabad sokat enni belőle - ezzel garantálva, hogy a gyerek ordítson érte.) Nem legyalultam, nem is lereszeltem, hanem a nagylyukú reszelőn a húsdarálóval ledaráltam.

Értelemszerűen 2 evőkanál libazsíron egy fél fej leresztelt vöröshagymát megfuttattam. Ebbe kevertem a káposztát, megöntöztem 4 evőkanál ecettel. Ahol érte az ecet, ott kivilágosodott a káposzta, nagyon csini lett. Egy jó teáskanál finom sóval megszórtam, aztán fedő alatt finom lángon megpároltam. Egy kevés (kb. 1 dl) cserszegi fűszeressel is megöntöztem, van aki még köménymagot is tesz hozzá.

Honnan tudod, hogy párolt? Ahogy kevergeted, az állaga egyre puhább lesz, a színe nem változik (kivéve, ha leégetted). Nem pereg le annyira a fakanálról, hanem belesimul. Különben meg nem kell sokáig párolni (kb. 10 perc), mert elveszíti az igazi zamatát, és a fedő alatt letakarva még tovább párolódik, ahogy hül (függetlenül, hogy nem zepterben készül). Lezárás előtt még egy evőkanál cukorral érdemes édesíteni. A cukor nem csak édesít, hanem ízfokozó is. Amellett, hogy az ecet és a száraz bor kissé kesernyés ízét elrejti, előhozza a káposzta enyhén édes, lila ízét.


Alkatrészek:

2 evőnakál libazsír (ha már libasülthöz készül, amúgy bármilyen olajozó-zsírzó anyag megfelel)

1 fél fej hagyma lereszelve (vagy egy egész, ízlés szerint fokozható, de érzékenyek nyugodtan elhagyhatják)

1 kg lereszelt lilakáposzta torzsa nélkül

1 teáskanál finom só

4 evőkanál szelíd ecet

1 dl (száraz) fehérbor (cserszegi fűszeres)

1 evőkanál cukor


Elkészítési idő:

Darálással, mosogatással, párolással együtt 35 perc, tálalás előtt egy órával kell végezni a megfőzésével.

Tálalási hőmérséklet:

Szerintem érdemes megvárni, hogy letakarva meghűljön a meleg konyhában, szoba hőmérsékleten érdemes tálalni, akkor fogy a legjobban.

2 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- Zsuzska

1

Zsuzska
2008-07-31 12:20:01

Nagyon köszönöm a segítség aranyat ért

- Tökéletlen

2

Tökéletlen
2008-07-31 14:26:43

:-)

De jó, érdemes volt leírni :-)

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog rövid leírása

Elméleti elképzeléseimet a háztartástanról élesben kell ellenőriznem. Ennek egy apró szegmense a 20 nm-es konyhám, és nem ér véget a hálószoba ajtónál (sőt).

Azért ide mégiscsak az ízes leírások kerülnek a szerelmes szavak helyett.

Rólam

Tökéletesen szerelmes vagyok.

Blogroll

Archívum

Kedvenc szerzők

Blogom címkéihttp://rss.konyhaajto.blogter.hu/
3Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet